Fancy kerstdiner met een klein budget

Heb je al je geld al uitgegeven aan kerstdecoratie en -cadeautjes en moet je nog aan het kerstdiner beginnen? Geen paniek! Wij hebben handige tips en feestelijke budget recepten waarmee jij lekker voordelig de kerstdagen doorkomt. Nodig zonder (geld)zorgen je vrienden uit om voor ze te koken of doe dit gezellig samen. Vier kerst op een studentenbudget en geniet vooral van de mensen om je heen. Daar draait het tenslotte om!  

Ho ho ho besparen doe je zo

Ben jij de host van het grote kerstdiner dit jaar en was je niet van plan om na de kerstdagen op soepstengels en droog brood te leven? Dan is een goede voorbereiding key. Stel je kerstmenu op tijd samen en noteer de benodigde ingrediënten in je telefoon. Zo kun je de aanbiedingen van de lang houdbare producten in de gaten houden. Vlees of vis kun je natuurlijk ook alvast in de vriezer doen. Maar je kunt er ook voor kiezen om iedereen iets mee te laten nemen, ofwel een potluck. Steeds meer mensen stappen over op deze manier van kerst vieren.

Wanneer je er toch voor kiest om het helemaal alleen te doen, doe dan je voordeel met de volgende tips:

  • Kies voor recepten met weinig ingrediënten;
  • Kies voor recepten waarbij je dezelfde ingrediënten in verschillende gangen kunt verwerken;
  • Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf. Soep is een prima voorgerecht en je kunt hier veel restjes in kwijt;
  • Ga voor een vega kerst dit jaar! Beter voor het milieu én voor je portemonnee;
  • Zorg voor vullende bijgerechten, zoals brood, aardappels/frietjes, rijst of quiche.

Vegetarisch menu onder de €4

Met onderstaand vegetarische 3-gangen menu van Albert Heijn vier jij kerst dit jaar voor nog geen €4 per persoon. Liever wel vlees of vis of toch op zoek naar iets anders? Er is genoeg budgetproof inspiratie te vinden!

Voorgerecht: Knolselderijsoep
Dit verspakket is voor 6 personen en het enige dat je hier zelf nog een toe moet voegen is water en olijfolie. Je kunt de soep al van tevoren maken zodat je hem tijdens het kerstdiner alleen nog maar op hoeft te warmen. Daarnaast is het een stevige soep die alvast voor een goede bodem zorgt.

Hoofdgerecht: Notenroast met geroosterde spruitjes en aardappelpuree
Deze notenroast is gemaakt met spinazie, zoete aardappel, cheddarkaas en verschillende noten. Super easy! Want het enige dat je hoeft te doen is het opwarmen in de oven. Tip: serveer met geroosterde spruitjes of één van de andere bijgerechten zoals hierboven genoemd.

Nagerecht: Chocolade lava cakeje met ijs
Chocolade is eigenlijk altijd een goed idee! En met deze lavacake waar de warme chocolade uitloopt scoor je gegarandeerd punten. Serveer met een bolletje ijs naar keuze en maak het extra feestelijk door er een sterretje in te steken.