Zo creëer je een productieve werkplek

Wist jij dat het vandaag Clean Your Desk Day is? Zo bereid je je werkplek voor op het nieuwe jaar en kun je je optimaal concentreren. Een opgeruimd bureau, is tenslotte een opgeruimd hoofd, toch? En laten studenten en creatievelingen nu net behoren tot degenen met de meest rommelige bureaus. Tijd om aan de slag te gaan dus!

Kies een geschikte plek

In je studio heb je niet de luxe van een aparte werkkamer. Dit betekent echter niet dat je maar met je laptop op je bank of bed moet neerploffen. Binnen de kortste keren zul je nek- of rugklachten krijgen, omdat je niet in een goede positie zit. Daarnaast associeert je brein deze plek met relaxen. Creëer een plek die alleen bedoeld is om te werken en waar voldoende daglicht binnenkomt. Dit is fijn én gezond om bij te werken.

Clean desk policy

Om je optimaal te kunnen focussen, heb je een leeg en opgeruimd bureau nodig. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte, zoals lades en opbergbakken. Papierwerk, nietmachines, pennen en andere ‘rommel’ kun je dan makkelijk uit het zicht leggen. Sluit daarnaast afleiding van buiten zoveel mogelijk af. Leg je telefoon weg, zet de televisie uit of draag een noise cancelling koptelefoon.

Stylen en inrichten

Een gezellige sfeer is niet alleen belangrijk voor het zitgedeelte in je studio, maar ook voor je werkplek. Een saaie, kale plek zorgt voor een slecht humeur. Ga dus gerust aan de slag met accessoires voor een persoonlijke touch. Tip: ronde vormen hebben een kalmerend effect. Kies bijvoorbeeld voor een bolvormige lamp, een ronde bijzettafel of hang wat artwork met ronde vormen boven je bureau.

Groene energie

Een plant mag zeker niet ontbreken. Dit staat niet alleen leuk, maar brengt ook een aantal meetbare voordelen met zich mee. Ze verminderen stress, verhogen je concentratie en productiviteit, zuiveren de lucht en zorgen voor een betere akoestiek. Doe er je voordeel mee!

Voldoende beweging

Tot slot een tip die je niet in je werkplek kunt verwerken, maar zeker niet mag ontbreken in dit rijtje. Het is belangrijk om elk uur even uit je werkhouding te komen. Pak wat te eten of drinken, zet de was tussendoor aan of maak buiten een ommetje. Meer beweging zorgt voor maar liefst 46% meer productiviteit. Misschien toch eens tijd om een zit/sta bureau aan te schaffen? Bij Ikea zijn deze al vanaf €199 te koop. Of ga voor een nog goedkopere én duurzame optie en speur Marktplaats af.