Hoe unlock je jouw creativiteit volgens Max Koedijk

Ben je ervan overtuigd dat je niet creatief bent omdat jouw tekeningen eruit zien alsof ze zijn gemaakt door een kind van vijf? Laat dat idee los. Ook jij kan creatief omgaan met problemen en vraagstukken! Volgens Max Koedijk zit de creativiteit om je probleem op te lossen al in je hoofd. Aan de hand van handige tips en grappige anekdotes uit zijn eigen leven, vertelde hij tijdens de Masterclass Unlock your Creativity hoe jij deze creativiteit aanwakkert.

Niet creatief?

Veel mensen denken dat creativiteit te maken heeft met vaardigheden zoals schilderen, klussen of tekenen. Maar creativiteit komt niet voort uit deze specifieke vaardigheden. Creativiteit is de manier waarop je problemen oplost. Je kan jezelf trainen om creatiever te zijn, ongeacht de vaardigheden waarmee je bent geboren of het veld waar je in werkt.

Het idee

Max begint altijd met het afbakenen van het probleem en schrijft dit duidelijk uit. Als je het werkelijke probleem precies snapt, vind je de oplossing ook eerder. Gebruik de volgende drie tips om creatiever naar je probleem te kijken. 

  1. Beperk jezelf
    Wanneer je aan een probleem denkt volgen je hersenen bepaalde patronen. Ze doen dus elke keer hetzelfde. Wanneer je jezelf een beperking geeft zoals een deadline of een budget, zorg je dat je hersenen het probleem op een nieuwe manier behandelen. 
  2. Bekijk het probleem vanuit een ander perspectief
    Neem iemand in gedachten en denk je in hoe deze persoon naar jouw probleem kijkt. Door je probleem vanuit een ander perspectief te bekijken, krijg je nieuwe inzichten. Dit perspectief bedenk je zelf, wordt het je moeder, Trump of je buurman?
  3. Kijk rond
    Hou je ogen en oren open. Er is altijd wel iemand ter wereld die hetzelfde probleem heeft als jij. Gebruik hun oplossingen en maak ze beter. Om deze oplossingen te vinden kan je bijvoorbeeld onderzoeken lezen of hashtags bekijken.

De uitvoering

Maar hoe zorg je nou dat jouw plan ook echt werkt? Begin met het prikken van een datum en ga aan de slag. Zo forceer je jezelf om te starten. Vertel vervolgens aan iedereen waar je mee bezig bent. Zorg dat mensen je aanspreken op je plan. Door iedereen te vertellen wat je gaat doen zal je progressie maken en minder snel opgeven.