Relax, refresh, restart - 3 tips om te ontspannen na het studeren

Studeren voor een tentamen kan soms uitdagend zijn. Veel informatie verwerken, tijdsdruk en stress. Na een hele dag studeren kun je wel wat ontspanning gebruiken. Netflixen, een borrel drinken en pizza bestellen met vrienden. Klinkt relaxed, maar zijn dat wel vormen van ontspanning voor je brein? Helaas niet. Je overvolle hoofd en het gestreste gevoel worden er op de lange termijn niet minder van. Zonder dat je het doorhebt vragen de genoemde activiteiten namelijk inspanning. En met inspanning na inspanning gun je de hersenen niet de rust die het nodig heeft. Maar wat werkt dan wel?

1. Ga de natuur in

Ken je dat relaxte gevoel na een lange boswandeling? Volgens de laatste neurowetenschappelijke inzichten maakt de natuur je gelukkiger en verlaagt het je stressniveau. Dus kleed je warm aan en pak de fiets naar het Amsterdamse bos voor een flinke dosis ontspanning.

2. Brainfood

Eet jezelf ontspannen. Probeer suiker, alcohol en bewerkte maaltijden te laten staan en kies voedingsmiddelen als groene bladgroenten, eieren, vette vis, noten, peulvruchten en bananen. Allemaal echte powerfood. Heb je toch trek in iets zoets, kies dan voor een lekker stukje pure chocola. Wil je meer weten over wat voeding kan doen voor je brein? Type brainfood in op bol.com en je vindt direct een aantal leuke boeken.

3. Slaap

Om weer fris en fruitig aan de volgende dag te beginnen en weer goed te kunnen studeren heb je voldoende slaap nodig. Bij slecht of kort slapen vermindert namelijk je reactievermogen en je concentratievermogen. Ook heeft slaap veel invloed op je emotionele gemoedstoestand. Als je beter slaapt ben je minder prikkelbaar en stressbestendiger. Zorg daarom voor een fijne slaaproutine, drink geen koffie na 14.00 uur 's middags, maak overdag lekker die boswandeling, sport en eet 2 uur voor het slapen gaan niet meer en probeer eens minimaal een half uur voordat je gaat slapen geen social media meer te checken op je telefoon.