Wat doe je met afval, gebruikte spullen en grofvuil

Wil je met een schone studio beginnen aan het nieuwe schooljaar? Ruim de boel eens lekker op. We leggen je uit hoe je van je afval afkomt. Misschien kan je zelfs nog iemand blij maken met de spullen of kleding die je niet gebuikt, dan ben je ook nog duurzaam bezig!

Klein afval scheid je en gooi je in de afvalcontainer. Grof afval zijn spullen die te groot zijn voor in de container, zoals magnetrons, oude matrassen, vloerbedekking of meubels. Wat je hier allemaal mee doet vertellen we in dit artikel.

Restafval

Scheid je afval en gooi het in de daarvoor bestemde container. In Amsterdam en Leiden kun je glas, karton, restafval, grofvuil en textiel scheiden. Plastic afval kun je bij het restafval gooien, want een externe scheidingsinstallatie scheidt en verwerkt al het plastic. Lekker makkelijk!

Karton en papier

Dozen maak je plat, klein en gooi je in de papiercontainer of breng je gratis naar een Afvalpunt. Je mag deze niet bij het grofvuil plaatsen. Nat papier en karton met etensresten horen niet in de papiercontainer, maar bij het restaval. Deze kunnen namelijk niet gerecycled worden en kunnen ervoor zorgen dat het andere papier en karton in de container niet meer bruikbaar zijn.

Grofvuil

Grof afval zijn spullen die te groot zijn voor in de container, zoals magnetrons, oude matrassen, vloerbedekking of meubels. Let op: grote kartonen dozen horen in de papier container of kunnen gratis naar een Afvalpunt gebracht worden.

Amsterdam:

Vul hieronder je adres in om te zien op welke dag de gemeente langskomt. Je kan ook een gratis afspraak maken via amsterdam.nl/grofafval of bel 14 020. Zet je grof afval op de juiste plek. Vaak staat dit op een stoeptegel. Is er in jouw buurt geen vaste plek voor grof afval, zet het dan aan de rand van de stoep. Houd de ruimte rondom de afvalcontainers vrij. Zet je afval niet vroeger buiten dan na 21:00 op de dag voor de ophaaldag. De volgende dag wordt het na 07:00 opgehaald. Je kunt je grofvuil ook gratis naar een Afvalpunt in de buurt brengen.

Leiden:

Je kunt online gratis een afspraak maken of bellen naar 14 071. Na het maken van een afspraak wordt je grofvuil opgehaald tussen de geplande uren. Zet je grofvuil aan de kant van de weg om overlast te voorkomen. Je kunt je grofvuil ook brengen naar de Gemeentelijke Kringloop Voorziening aan de J.C. De Rijpstraat 11. Kijk voor meer informatie op gemeente.leiden.nl.

Textiel

Textielrecyclebakken vind je vaak naast de papier-, glas- en plastic prullenbakken van de gemeente. Onder textiel verstaan we kleding, schoenen, handdoeken, beddengoed en kussens. Meer informatie hierover lees je hier. Je spullen moeten schoon en droog zijn. Doe het daarom in een plastic zak en knoop de zak goed dicht voor je deze in een container gooit. Bekijk hier de kaart met textielcontainers in Amsterdam and Leiden.  Het meest duurzame dat je kunt doen met gebruikte kleding, is het naar tweedehandswinkels in Amsterdam or Leiden brengen of het verkopen op Vinted or Marktplaats.

Verkoop het online 

Ga jij voor duurzaam en wil je iemand anders blij maken met je spullen? Verkoop ze dan op Marktplaats, Facebook Marketplace of via de Facebookgroep van je locatie. Verkoop je het aan iemand binnen je gebouw, bewaar het item dan op je kamer. Het is niet de bedoeling dat je jouw spullen op de gang zet voor je buren vanwege brandgevaar.  

Houd je aan de regels 

Elke gemeente heeft regels over het inleveren van afval. Als je je niet aan de afvalregels houdt, riskeer je een boete van minimaal € 99,-. Door jouw afval in de container te gooien en grof afval op het juiste moment buiten te zetten, bespaar je een hoop geld.