Een studentenfiets kopen in Amsterdam

Een fiets is het ideale vervoersmiddel in Amsterdam. Hij staat altijd voor je klaar en brengt je precies naar je eindbestemming. Je moet natuurlijk wel eerst een goed exemplaar vinden. Kies je een goedkope studentenfiets van een webshop, of ga je voor een goede tweedehands fiets? Koop in ieder geval nooit een fiets van een vreemde op het station, deze fietsen zijn altijd gestolen.

Een fiets online kopen 

Bij verschillende webshops en winkels koop je een goedkope nieuwe fiets. Bij Decathlon schaf je een nieuwe fiets aan vanaf 150 euro en ook bij Bol.com heb je de keuze uit veel verschillende stadsfietsen. Let bij je koop op het aantal inch dat de fiets is. Fietsen voor volwassenen hebben standaard een wielmaat van 28 inch. De maat die je nodig hebt wordt daarom bepaald met de framemaat van de fiets. De framemaat geeft de afstand aan tussen het midden van de trappers en de bovenkant van de zadelbuis.

Hier is een overzicht van welke frame maat je nodig hebt voor jouw lengte:  

  • Vanaf 1m55 kies je framemaat 47 - 50 cm 
  • Vanaf 1m65 kies je framemaat 50 - 52 cm 
  • Vanaf 1m70 kies je framemaat 52 - 55 cm 
  • Vanaf 1m75 kies je framemaat 55 - 58 cm 
  • Vanaf 1m80 kies je framemaat 58 - 61 cm 
  • Vanaf 1m85 kies je framemaat 61 - 63 cm 
  • Vanaf 1m90 kies je framemaat 63 - 66 cm 

Een tweedehands fiets bij een fietsenwinkel kopen 

Als je het lastig vindt om te bepalen of een fiets een goede koop is, kan je naar een fietsenzaak voor tweedehands fietsen gaan. Hier starten de prijzen van fietsen vanaf ongeveer 200 euro. Bij een fietsenwinkel koop je vaak een fiets van een goed merk voor een lage prijs, daarnaast krijg je advies over de maat, kan je een proefrit maken en weet je dat de nodige reparaties al zijn gedaan. Tweedehands fietsenwinkels vind je op iedere straathoek in Amsterdam. Gebruik simpelweg je Google Maps en zoek naar een ‘Fietsenwinkel’. Online varianten zijn bijvoorbeeld Cheapassbikes, ASVA en studentfiets.   

Een tweedehands fiets van een particulier kopen 

Een tweedehands fiets koop je gemakkelijk via Marktplaats of via Facebook Marketplace. Zo’n fiets kost minimaal 50 euro. Vind je een goedkopere fiets? Dan heb je of heel veel geluk, of je koopt een oud barrel. Zorg dus dat je weet waar je op moet letten, en welke tweedehands fietsen de kwaliteit hebben waar je naar op zoek bent. Een goed onderhouden fiets die 5 a 10 jaar geleden 1000 euro kostte, koop je nu tweedehands voor ongeveer 200 euro. Kies dan bijvoorbeeld een fiets van het merk Koga, Gazelle en Giant met 3×8 of 3×7 versnellingen en V-brakes. Wanneer de tweedehands fiets goed onderhouden is, is het slim om het serienummer van de fiets en de aankoop bon te vragen. Zo weet je precies wat de prijs was en weet je zeker dat de fiets niet gestolen is.

Nu je een nieuwe fiets hebt, wil je natuurlijk niet dat deze wordt gestolen. Hoe je dat voorkomt lees je hier.