Alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Amsterdam

Aangekomen in Amsterdam en klaar om de stad te gaan ontdekken? Dat kun je natuurlijk als een echte Dutchie met de fiets doen, maar met de tram, metro, bus of pont kom je overal net zo makkelijk (én droog). We helpen je graag op weg! Hier lees je namelijk alles wat je moet weten over het openbaar vervoer in Amsterdam.


OV-chipkaart of tickets

In heel Nederland wordt de OV-chipkaart gebruikt om te reizen met het openbaar vervoer. Ben je voor langere tijd in Amsterdam en maak je regelmatig gebruik van het openbaar vervoer, dan is het handig om een OV-chipkaart te kopen. Ben je hier voor een korte periode en ga je zelden met het openbaar vervoer, dan kun je beter gebruik maken van tickets.

Er zijn 2 soorten OV-chipkaarten: de persoonlijke OV-chipkaart en de anonieme OV-chipkaart. Met de persoonlijke kaart kan alleen jij reizen, je kunt jouw saldo kan automatisch laden en je kunt ‘m gebruiken in combinatie met abonnementen. De anonieme OV-chipkaart is niet persoonsgebonden, deze kun je dus ook uitlenen. Deze kun je overal kopen, direct opladen en gebruiken. Beide kaarten kosten € 7,50. De persoonlijke OV-chipkaart kun je alleen online aanvragen. De anonieme kaart is te koop bij ticketautomaten op het station, de servicebalie van OV-bedrijven of bij de Albert Heijn, Primera, AKO, Readshop of Bruna.

Wanneer je liever gebruik maakt van tickets dan kun je deze in de bus of tram kopen met je pinpas of creditcard, maar het is voordeliger om gebruik te maken van bijvoorbeeld de I amsterdam City Card of GVB dagkaarten

En route
Voordat je op pad gaat is het handig om je route te plannen via de 9292-app. Hier kun je jouw route van A naar B plannen en is alle informatie te vinden over prijzen en overstaptijden, maar ook bijvoorbeeld over stakingen.

Tram
Met de tram kun je niet alleen de hele stad goed bereiken, het is ook een leuke manier om wat van de stad te zien. Wist je dat tramlijn 2 door National Geographic is uitgeroepen tot één van de beste tramritten ter wereld? Tijdens deze rit zie je het Museumplein, Leidseplein, Paleis op de Dam, Spui en je steekt talloze grachten over.

Metro
Amsterdam kent 5 metrolijnen: de Oostlijn naar Gaasperplas en Gein (lijn 53 en 54), de Ringlijn (lijn 50 en 51) en de Noord/Zuidlijn (lijn 52). Neem de metro wanneer je wat verder wilt reizen, bijvoorbeeld voor een zonnig dagje uit aan de Gaasperplas.

Bus
Met maar liefst 33 buslijnen brengt de bus je overal naartoe in Amsterdam. Ook heel handig wanneer je buiten Amsterdam moet zijn, zoals Schiphol of Haarlem.

Pont
Met de pont kom je gemakkelijk in AmsterdamNoord. En nog beter: voor voetgangers en (brom)fietsers is de pont helemaal gratis! Vanaf station Amsterdam Centraal vertrekt de pont ieder kwartier.