Student Experience yoga

Ontstressen met de leukste yoga poses en tutorials

Heb jij ook zo genoten van de yoga workshops tijdens de Student Experience juni sportmaand en wil je nu doorpakken of heb je het gemist en wil je toch graag die zen-modus bereiken? Dat kan natuurlijk ook thuis in je eigen studio, want voor yoga heb je niet veel nodig. Schuif dat tafeltje opzij, rol je matje of handdoekje uit en je kan beginnen. Met onderstaande krachtige poses voor beginners en toffe tutorials maak je je hoofd helemaal leeg na een druk studiejaar terwijl je werkt aan een sterk en flexibel lijf.

De kindhouding

Makkelijk en rustig beginnen is essentieel om de focus volledig op jezelf en je ademhaling te kunnen leggen. Bij deze houding zit je op je knieën, strek je je armen uit (of leg ze naast je lichaam neer), buig voorover en laat je hoofd op de mat rusten terwijl je probeert om je zitvlak richting je hielen te brengen. Blijf ongeveer een minuut in deze houding zitten.

De kindhouding is een goede manier om tot rust te komen, maar werkt ook goed om weer in balans te komen na het uitvoeren van zwaardere yoga oefeningen waarbij je achterover moet buigen.

De neerwaartse hond

Je hebt vast wel eens van deze oefening gehoord, het is namelijk één van de populairste yoga houdingen. Zet je handen en voeten stevig op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog in een hoek van ongeveer 90 graden. Je stretcht hiermee je rug, hamstrings en kuiten en het zou helpen tegen hoofdpijn, rugpijn en slapeloosheid. Houd deze oefening 1 tot 3 minuten vast.

De plank houding

Het is ideaal om vanuit de neerwaartse hond meteen naar de plank houding te gaan. Dat maakt het makkelijker om in deze positie te komen. Stap met je voeten naar achter en plaats je armen recht onder je schouders. Houd je benen gestrekt, je rug recht en trek je navel naar binnen. Het is belangrijk dat je nekwervels in het verlengde van je rug lopen. Deze houding versterkt de spieren in je rug en laten we eerlijk zijn; ook je doorzettingsvermogen. Hoe lang houd jij deze oefening vol?

De krijger I

Voel je je inmiddels al een echte yoga guru? Dan is het nu tijd voor De Krijger. Zet je benen in de spreidstrand en breng je armen omhoog. Draai je voorste voet recht vooruit, je andere voet 45 graden in en buig langzaam met je knie naar voren. Zorg ervoor dat die niet verder reikt dan je enkel en dat je hielen op de grond blijven. De krijger is een oefening in balans en concentratie. Heb je deze onder de knie? Dan kun je ook De Krijger II proberen.

De cobra

De cobra is een mooie oefening om mee af te sluiten. Ga languit op je buik liggen en zet je handen stevig tegen de grond. Adem in, strek je armen en reik met je bovenlichaam naar voren. Let erop dat je schouders laag blijven. Adem rustig 15 tot 30 seconden door, leg je borst weer op de grond en herhaal de oefening een paar keer. De Cobra houding opent borst, longen en schouders en helpt stress- en vermoeidheidsklachten verminderen. Jij hebt straks tussen het studeren door geen power nap meer nodig!

YouTube tutorials

Met deze 5 yoga oefeningen voor beginners hebben we je op weg geholpen, maar er zijn online heel veel leuke tutorials te vinden waarmee jij je yoga workout vanuit je studio kunt voortzetten en uitbreiden. Yoga with Adriene heeft meer dan 10 miljoen Youtube subscribers en biedt allerlei verschillende yoga tutorials aan; van simpele stretches tot energieke morning flows. Er is voor ieder wat wils. Daarnaast zijn de video’s van Fightmaster Yoga ook absoluut de moeite waard. Bij deze feel good yoga gaat het niet om de pose en hoef je niet perfect te zijn. Klinkt als muziek in de oren toch? Ben je een meer gevorderde yogi? Dan is het kanaal Yoga Dose echt iets voor jou. Daag jezelf uit met moeilijkere poses en langere workouts.

See you next year at the Student Experience Yoga Class!